בדומה לערים גדולות אחרות בעולם, גם בחיפה אפשר למצוא מגוון רחב של מוזיאונים, אשר נעים מאומנות והיסטוריה מקומית לדברים הרבה יותר לאומיים וכן גלובליים, כמו כן אפשר למצוא בעיר מוזיאונים ספציפיים יותר, כאלה שמתעסקים בתחומים מסוימים.
מלבד העובדה שכל אחד מאותם מוזיאונים שנמצא בעיר, מכיל תערוכות שונות, הרי שגם כל אחד מהן עורך כנסים, אירועים, סדנאות, מפגשים מיוחדים ועוד. אלה מיועדים הן לילדים והן למבוגרים, חלק מהאירועים כוללים מנחים ומרצים מומחים מכל העולם וזו הזדמנות טובה ליהנות מאפשרות ללמוד את הנושא יותר לעומק.
מבחינת עלויות הרי שחלק מהמוזיאונים מציעים מנוי מיוחד שמאפשר להיכנס אליו מתי שרוצים, כמה שרוצים בתקופת זמן מסוימת, אחרים מבקשים תשלום פר כניסה.
4 מוזיאונים מובילים בעיר
מוזיאון מדע טק – המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה, חלל
כתובת: שמריהו לוין, פינת בלפור 25 חיפה
שעות פתיחה
א'-ה': 10:00-15:00
ו': 10:00-14:00
שבת: 10:00-17:00
מוזיאון המדע טק (נודע בעבר בשם "טכנודע"), הוא אחד מארבעת המוזיאונים שעוסקים בחלל בישראל. המוזיאון מכיל למעלה מ-600 מוצגים שונים, כולם עוסקים בחלל, מדע וטכנולוגיה.
המוזיאון ממוקם במוסד אקדמי ישן, והוא אכן מנצל את העובדה שבעיר פועלים שני מוסדות אקדמיים, הטכניון ואוניברסיטת חיפה, איתם הוא נמצא בקשר הדוק.
במסגרת המוזיאון יכולים המבקרים ללמוד על מערכת הכוכבים, חלל, כדור הארץ, לראות ניסויים פיזיקליים, ללמוד על תוכנית החלל הישראלית ועוד. מלבד אולמי תצוגה, הרי שבמקום אפשר ליהנות מחוויה דיגיטלית ייחודית. המוזיאון גם עורך כנסים, אירועים כולל אירועים פרטיים, הרצאות, חוגים וניתן להזמין ממנו תוכנית לימוד עבור מערכת החינוך.
מדובר במוזיאון שהוא חוויה לכל המשפחה, הן למבוגרים והן לילדים.
מוזיאון העפלה וחיל הים על שם דוד הכהן
דרך אלנבי 204, חיפה
שעות פתיחה:
א'-ה': 10:00-16:00
המוזיאון סוקר את ההיסטורית הימית של היישוב לפני הקמת המדינה, ובפרט את כל נושא ההעפלה העלייה הבלתי ליגאלית לארץ ישראל ועד לחיל הים של ימינו. המוזיאון מציג ספינות מעפילים, ספינות ואוניות ששירתו את חיל הים במשך השנים, וכן הוא מציג ממצאים שונים שליוו את חיל הים במלחמות ובמבצעים וסיפורי גבורה שונים, כולל סיפור הכנעת משחתות מצריות במלחמת סיני, סיפור חשיפתה של אוניית "קארין איי" בזמן האינתיפאדה השנייה. במקום אפשר לראות את הגשר של צוללת "אח"י דקר".
המוזיאון מנוהל על ידי משרד הביטחון והוא עורך הדרכות מסודרות לקבוצות, כולל לבני נוער שמגיעים אליו בשביל ללמוד על ההיסטוריה של ארץ ישראל בתקופת העפלה וכן של חיל הים.
מוזיאון הכט
שדרות אבא חושי 199, אוניברסיטת חיפה
שעות פתיחה:
יום א',ב',ד,ה' – 10:00-16:00
יום ג': 10:00-19:00
יום ו': 10:00-13:00
יום שבת: 10:00-14:00
המוזיאון נפתח בשנת 1984 על ידי ד"ר ראובן הכט, מי שהיה ממייסדי חבר הנאמנים של האוניברסיטה וממקימי "ממגורות דגון". המוזיאון עוס בהיסטוריה ובארכיאולוגיה של ארץ ישראל. במוזיאון מוצגים ממצאים שונים שנאספו במהלך השנים במסגרת חיפושים ארכיאולוגיים, בחלקם השתתף גם ד"ר הכט שהיה ארכיאולוג במקצועו וציוני גדול שהאמין שהארכיאולוגיה היא דרך לבטא את הציונות ואת הקשר בין העם היהודי לארץ ישראל.
במקום אפשר למצוא תצוגות קבע בתחום ארכיאולוגיה וכן תצוגות קבע בתחום האומנות של ארץ ישראל. בנוסף, המקום כולל מרכז מחקר ולימוד שהם חלק מהקתדרה לציונות והיסטוריה על שם ראובן הכט, אודיטוריום בו נערכים כנסים ואירועים ועוד. מעת לעת, המוזיאון מפרסם כתב עת בשם "מכמנים" שעוסק בסוגיות שונות בארכיאולוגיה ומשמש במה להצגת ממצאים שונים שמופיעים במוזיאון.
מוזיאון חיפה לאומנות
שבתאי לוי 26, חיפה
שעות פתיחה:
א'-ה': 10:00-16:00
ו': 10:00-13:00
שבת: 10:00-15:00
מוזיאון חיפה לאומנות נוסד בשנת 1951 על מנת להציג תערוכה של מארק שאגאל בעיר, והחל משנת 1977 הוא פועל במבנה ייחודי שנועד לשימור בוואדי ניסנאס.
המוזיאון אשר נחשב לאחד משלושת המוזיאונים הגדולים לאומנות בישראל, מציע תערוכות אמנות עכשוויות, הן מקומיות והן בינלאומיות. המוזיאון מציג רעיונות ומגמות תרבותיות שונות, כאשר בכל פעם לצד תערוכה מרכזית, מופיעות גם תערוכות משנה. בסך הכל המוזיאון מציג 7,— עבודות מתקופות שונות, ולצדו פועל מרכז למדיה חדשה שמציג צורות אומנות שונות בטכנולוגיות מתקדמות.